Büfékocsiból történő értékesítés áfa kulcsa 
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 3. számú melléklet II. rész 3. pontja értelmében 5 százalékos adómérték alá tartozik az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből).
Az áfa törvény 13.§ -a egyezően a 2006/112/EK irányelv 3. fejezetének 24. cikkével kimondja, hogy minden olyan tevékenységet amely nem minősül termékértékesítésnek szolgáltatásnyújtásnak kell tekinteni. A 2006/112/EK irányelv végrehajtási intézkedéseinek megállapításáról szóló 282/2011/EU végrehajtási rendeletének 6. cikke külön szempontokat tartalmaz az éttermi szolgáltatásokkal kapcsolatban:
„(1) Az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket
az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátóipari szolgáltatás pedig az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása.
(2) Nem tekintendő az (1) bekezdés szerinti éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem – amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.”
Az Európai Unió Bírósága (továbbiakban EUB) a C‑703/19. számú ügyben is –mint azt már számos ügyben- kifejtette, hogy az olyan összetett ügylet esetében, amely objektíve egyetlen oszthatatlan gazdasági ügyletet képező, egymáshoz szorosan kapcsolódó műveletekből és cselekményekből áll, a Bíróság állandó ítélkezési gyakorlatából kitűnik, hogy annak eldöntéséhez, hogy ezen ügyletet termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak kell‑e minősíteni, az ügylet jellemző és domináns elemeinek meghatározása érdekében figyelembe kell venni az összes olyan körülményt, amelyek között az ügylet megvalósul. (48. pont)
Ugyanezen ítéletben foglaltak szerint összetett ügylet esetében a domináns elemet az átlagos fogyasztó szempontjából és átfogó értékelés keretében a szolgáltatásnyújtási elemeknek a termékértékesítési elemekhez viszonyított minőségi, nem csupán mennyiségi jelentőségére tekintettel kell meghatározni (49. pont)
Ahhoz, hogy a büfékocsiból történő értékesítés áfa kulcsa az adott ügylet ezek alapján 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:
– az Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
– ennek a szolgáltatásnak a termékek tevékenység szerinti statisztikai osztályozási rendszere 2018. január 1. napján érvényes besorolási rendje szerint TESZOR’15 56.10 alá kell tartoznia,
– a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.
A feltételek konjuktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes áfa kulcs nem alkalmazható.
Azokban az esetekben, ahol a vendégeknek van lehetőségük leülni, kapnak evőeszközt, szalvétát, tisztán tartják az asztalokat stb., ott felmerülhet a kedvezményes adókulcs alkalmazhatósága (szigorúan a TESZOR’15 besorolásnak történő megfelelés esetén).
Amennyiben a felsorolt fogyasztást kísérő szolgáltatásokat, különösen a székeket, asztalokat, evőeszközöket, szalvétákat, kifejezetten az ételt/italt fogyasztó vendégek vehetik igénybe a fogyasztás megkönnyítésére, és nem általában bárki, úgy elfogadható, hogy ezeket az elemeket figyelembe kell venni az ügylet termékértékesítésként vagy szolgáltatásnyújtásként történő minősítése során.
Az előzőekből következően, ha a fogyasztást kísérő valamennyi szolgáltatás (evőeszköz, szalvéta, takarítás, fogyasztást elősegítő bútorzat, stb.) adott és az kifejezetten a fogyasztás elősegítése miatt adott és nem általában bárki számára, továbbá a büfékocsiból történő értékesítést végző vállalkozás tevékenysége a TESZOR’15 56.10 alá besorolható, akkor a helyben fogyasztó vendégeknek történő étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italok értékesítése esetén az 5 százalékos adómérték alkalmazandó.
2022.11.22