Az egyetemi rendezvények adómentessége 
Az egyetemek által szervezett programok esetén kérdésként merül fel, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja törvény) szerint milyen szabályok vonatkoznak az azokon biztosított szolgáltatások adómentességére.
Az Szja törvény 1. számú mellékletének a 8.43. pontja szerint az ilyen rendezvényeken nyújtott szolgáltatásnyújtás, továbbá az összes költségének 10 százalékát meg nem haladóan biztosított vendéglátás, akkor is adómentes, ha a rendezvényen a tanulókon, hallgatókon, tanárokon, oktatókon kívül más személyek is részt vehetnek.
Nem befolyásolja az adómentességet, ha a résztvevők számát valamilyen okból, például anyagi, vagy létszám elhelyezési okok stb. miatt korlátozzák, azonban a részvétvevők kiválasztása ebben az esetben egyenlő feltételek – például jelentkezési sorrend- alapján kell, hogy történjen.
Az adómentesség abban az esetben áll fenn, ha a rendezvényt az egyetem, vagy a hallgatói önkormányzat, illetve ezek megbízásából egy külső társaság szervezi, akár külső helyszíne(ke)n.
A rendezvényt mindenképpen az egyetem működésével kapcsolatban kell szervezni.
Tehát például az oktatók részére szervezett karácsonyi ünnepség már nem az egyetem működésével kapcsolatos, az a dolgozók szórakoztatása érdekében kerül megrendezésre, ezért ilyen esetben reprezentációs rendezvényről van szó, amely költségei az Szja törvény szerinti egyes meghatározott juttatásként válnak adókötelessé.
A feltételeknek ugyanakkor megfelel például egy gólyatábor, vagy egy egyetemi nap megrendezése is.
Adómentesen többféle szolgáltatást lehet biztosítani, például szakmai és szórakoztató programokat, de ide tartozhat a szállás, utazás biztosítása is.
A rendezvény keretében nyújtott vendéglátás a rendezvény összes költségének 10 százalékáig minősül adómentesnek, a felettes rész pedig egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé.
Vendéglátás keretében adott juttatásnak jellemzően az étel, ital fogyasztásának biztosítása tekinthető, függetlenül attól, hogy azt a rendezvény szervezője fogyasztásra készen biztosítja (például szendvicsek, pogácsa, üdítő, stb.), vagy a résztvevőknek kell elkészítenie (például bográcsban ételfőzés, szalonnasütés, kolbásztöltés és sütés stb.)
2024.09.29